A Natural History of Dragons: ciència-ficció no equival a futurisme

 

514r1Y8Fc6L._SX332_BO1,204,203,200_

 

Amb A Natural History of Dragons, de Marie Brennan (pseudònim de l’escriptora estatunidenca Bryn Neuenschwander (Texas 1980)), editada per Titan Books, ens trobem davant d’un cas clar de portada que enamora. El cos de lletra d’impremta antiga, mig esborrat per segles de fregament de mans erudites, i el magnífic diagrama del drac, obra de Tom Lockwood, que mostra tant detalls de les seves escates com de la seva estructura òssia i muscular, fa que el llibre ressalti a la prestatgeria com una gemma incrustrada en una paret de terra.

 

768134._SX540_
Si obriu el llibre, portada i contraportada formen una imatge encara més espectacular!

 

Està, però, el contingut a l’alçada de les grandioses expectatives que crea la portada?

. A Natural History of Dragons enganxa des de la primera línia. En aquest primer volum d’una saga de cinc, la protagonista, Lady Isabella Trent, ens parla dels primers anys de la seva carrera naturalista, existosa malgrat les traves que la societat de Scirland, estructurada segons el patró victorià, li posa pel fet de ser dona. La prosa és amena, lleugerament humorística, sentimental quan cal, però sobretot, és creïble. Com a biòleg que sóc, us puc assegurar que Isabella Trent és una científica de cap a peus; escriu amb implacable rigor acadèmic i amb tal aplom sobre el seu objecte d’estudi, els dracs, que el lector no triga a veure’ls com un depredador més, perfectament integrat a la cadena tròfica d’Anthiope. Però ull! Lady Trent és també una divulgadora excel·lent i no ens bombardeja amb tedioses dissertacions: la ciència apareix mesclada amb l’aventura en la justa dosi per no fotagitar el lector profà i il·lustrar-lo sobre el funcionament del mètode científic; el de veritat, el que regeix la ciència que ens ha dut on som avui dia.

Malgrat la seva qualitat evident, però, A Natural History of Dragons és també una obra que pot decebre el lector de fantasia més canònica. Si sou fans acèrrims de Cançó de Gel i Foc o del Senyor dels Anells potser trobareu superficial el món de A Natural History of Dragons. Sí, no li falta l’imprescindible mapa inicial, amb les seves regions, els seus rius i les seves muntanyes, i la història perfila cultures i religions, ritus i llengües, però no hi aprofundeix. A mi ja m’està bé: m’avorreixen les explicacions massa llargues; però al lector acostumat a la complexitat de, per exemple, la civilització èlfica creada per Tolkien, els vystranis de Brennan li poden semblar insípids. En ser el primer volum d’una saga, però, no es pot descartar més profunditat en títols subsegüents.

Pel que fa els personatges, Lady Trent està ben definida; així, de cop i volta, en podria esmentar tres o quatre trets personals. La resta d’elenc, però, queda relegat a la categoria d’atrezzo: personalitats simples, sense pes en el curs de la història, amb la sola funció d’excercir de suport perquè Isabella Trent es llueixi a plaer. Aquest “protacentrisme” és una pega que ja he vist en altres sagues d’èxit, com per exemple, al Kvothe de El nom del Vent: Rothfuss ens el presenta com un marrec ingenu però la veritat és que és lo puto jefe en qualsevol cosa que es proposi (d’acord, exeptuant temes de faldilles). Entenc que Brennan agafi afecte a la seva protagonista i vulgui desenvolupar-la fins al límit, però en la meva opinió un plantejament així resta realisme a la història i carisma al personatge principal.

Aquest fet, i també que la part central del llibre se m’ha fet un xic feixuga, és el que em priva de puntuar la novel·la amb un 5.

1222823Una menció especial a la mitja dotzena de superbes il·lustracions intercal·lades pel mig del llibre. Això sí, aneu amb compte amb elles! Si teniu per costum, com jo, de descansar la vista tot fullejant les pàgines venidores, algunes d’elles us poden fer espòilers.

En resum, A natural History of Dragons és la prometedora obetura d’una saga de lectura fàcil, adient tant pels amants de la fantasia com per a qualsevol que vulgui iniciar-s’hi. Remarcable la veu genuïnament científica de Lady Trent i la capacitat de l’autora de mesclar ciència i ficció en les proporcions adequades. Una pena, però, que el llibre no existeixi en català o castellà.

 

VALORACIÓ: 4/5 

 

Imatges extretes del mateix llibre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s