Fantasies que retraten realitats a La resta és ficció

 

51nwp5p+nzL

 

Quan em van convidar a aquella trobada d’escriptors de Rubí em vaig adonar que no coneixia a cap dels altres convidats, i vaig decidir posar-hi remei amb un xute de Google.

I aquí es va esdevenir un fenomen sorprenent: furonejant per la web l’autor de La resta és ficció, Lluís Martí (1980), vaig topar amb el text de la contraportada del llibre. Un text que, malgrat llegir-lo a la pantalla del mòbil, en condicions paupèrrimes, mirant de compensar amb el cos el vaivé del tramvia, em va enganxar fins a l’última paraula.

La resta és ficció és un recull autoeditat d’una trentena de contes breus, disponible a Amazon i també a la llibreria El Racó del Llibre. Malgrat l’estigma de l’autoedició (adjectiu maleït, epítet de la literatura proscrita) estem parlant d’un llibre sòlid i de gramàtica i ortografia impecables. Això pel que fa a les formes. Pel que fa al contingut… això ja són figues d’un altre paner.

La resta és ficció és fantasia, és humor, però també és realitat. Algunes històries retraten situacions quotidianes servint-se d’una addictiva desimboltura narrativa; d’altres ens traslladen a mons absurds, o ens porten a conèixer personatges surrealistes, com per exemple l’Isidre el tomàquet. Entre totes elles tan sols hi ha el nexe d’una escriptura honesta: honesta pel fet que l’autor hi posa alguna cosa més que la seva imaginació, obrint amb cada conte una finestreta a una part la seva personalitat, de la seva vida, oferint-nos aixi una mena de fusió fantastico-autobiogràfica que porta el lector a conèixe’l d’una manera peculiar.

Resultat d'imatges de tomate ojosNo comentaré tots els contes, perquè n’hi ha un munt, però alguns es mereixen una menció especial: L’escriptor que estava fins els nassos d’escriure sobre escriptors ens parla de la cara més amarga de la literatura, de la gairebé impossibilitat d’assolir cert ressò, de les trampes que amaga el món editorial; L’escriptor que sempre reescrivia, ens planteja un curiós cas d’assassinat; Ah, A cal fotògraf, Inspiració, L’última cruïlla, s’han de llegir l’un darrere l’altre i constitueixen, al meu entendre, el nucli del llibre, la part més emotiva i personal; L’Isidre, l’original relat de les aventures i desventures del tomàquet homònim; L’última fulla, una història descriptiva amb un deliciós toc poètic; Instint caníbal, un dels relats més crus que he llegit mai i que em va arrencar tot una rècula de ganyotes; Kafka a l’autobús, un experiment surrealista que indaga en les cotes que pot assolir la imaginació si es deixa volar al seu aire.

A l’altra cara de la moneda trobem relats massa críptics, o experimentals, que no he entès: La senyora Alga, Bogeria, Repel·lent, Intent d’Assassinat… d’altres que sí que he entès i que parteixen d’una bona idea però acaben una mica coixos: El moixernó assassí, Pensaments volàtils, Caminant damunt d’un mar de boira

La resta és ficció és un llibre inclassificable. Un conjunt de contes que, com les formigues d’un formiguer, constitueixen un tot superior a la suma de les parts. En ells, l’autor no fa parlar els seus personatges, sinó viceversa; estan escrits sense complexos, impregnats d’un humor d’una subtil però penetrant acidesa que te les cola sense que te n’adonis. També un llibre irregular: alguns contes freguen la genialitat, d’altres han apel·lat directament a les meves vivències; alguns m’han deixat confós, d’altres no han acabat de fer-me vibrar. Però una cosa us diré: si teniu ganes d’aventurar-vos dins d’una lectura insòlita, aquesta és La resta és ficció.

 

VALORACIÓ: 4/5

 

Imatge extreta de http://www.es.123rf.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s