Què s’amaga més enllà de la llum d’una espelma?

 

Image result for a la llum d'una espema

 

El recull que ressenyo en aquesta entrada ja portava temps fent-me la murga. S’havia aposentat al meu occípit, i no parava de murmurar-me que el llegís, que el llegís… Quan, un bon dia, vaig llegir-ne una bona ressenya a el Biblionauta, vaig decidir que ja era hora de fer-lo callar i vaig comprar-me’l.

A la llum d’una espelma, de David Gómez Simó i editat per Edicions Secc, és un llibre petit. Minúscul. Com… bé, com la llum d’una espelma. Cinc contes amb les corresponents cinc il·lustracions de la mà del Bernat Gómez Lucas, que ens ofereix unes angoixants imatges que arrodoneixen de forma magistral el llibre. Els contes, segons es desprèn del pròleg de la Sílvia Romero, són de tall clàssic, sense rebuscades floritures modernes. Perfecte! Els meus preferits.

El recull comença fort amb Rere els porticons tancats, el qual és, en la meva opinió, el millor conte del llibre. Un relat claustrofòbic que ens situa en un oclusiu casalot habitat per dos germans que comparteixen un secret malsà. Aquí el David modula les paraules amb precisió de cirurgià per anar obrint mica en mica l’aixeta de la por i acabar colpint-nos amb un final al més pur estil Lovecraft que gela la sang. Bravo.

Continua el xou amb Frère Jacques, un conte que ens parla d’un nen i la seva nova joguina, un conillet de peluix. Ah! -m’he dit en començar aquest conte-, típica història del tipus El muñeco diabólico. El David, però, m’ha sorprès gratament en no caure al parany i desplegar un terror subtil amb la justa dosi d’ambigüitat per obrir la porta a la interpretació del lector sense arribar a confondre’l.

Image result for dark streetL’ombra en un carrer sense llum és el més curt de tots, i segons el meu punt de vista, el més rodó. En llegir-lo he tingut la sensació de que les paraules estaven lligades fermament les unes amb les altres; el resultat, sòlid, sense fissures, lleugerament poètic. Narrada des del punt de vista infantil però sense escatimar esgarrifances, la història ens transporta dins la pell d’un vailet que mira per la finestra quan no hauria…

Seguidament topem amb l’Home que feia retrats als cementiris. Aquí he de dir que, en encetar-ne la lectura, he pensat el mateix que en llegir Frère Jacques: Ah! Típica història de fantasmes i cementiris. En aquest cas, però, tenia raó. No tinc res en contra les històries típiques; a vegades funcionen. Aquesta, malauradament, no m’ha arribat a transmetre cap mena d’inquietud, i en arribar al final m’he quedat amb gana. El conte té, però, algun punt de qualitat, com els inexplicables canvis que s’esdevenen al cementiri i que fan enfollir al protagonista.

Conclou el recull amb Els nens del bosc, un relat amb ressonàncies a Els nens de les panotxes, però a la catalana. El conte conté tots els ingredients de la més crua pel·lícula de sèrie B: un bosc, una tempesta, una cabana rònega, un grup de nois i noies obnubilats per la set de sexe, una bruixa… tanmateix, trobo que el David ho desaprofita, passant de puntetes pel clímax del relat i engegant en orris tota l’atmosfera que ha anat creant. Un parell de paràgrafs extres amb una mica de sang i fetge no fan mal a ningú, coi!

Image result for forest boys dark

En definitiva, A la llum d’una espelma és un recull amb tres bons contes, dos que es queden una mica curts però que reconec que poden agradar a algú que no sigui jo, i unes magnífiques il·lustracions. Una adquisició que val la pena, recomanable a tots els fans del terror clàssic que estan tips de llegir traduccions.

VALORACIÓ: 4/5

 

Imatges extretes de tripadvisor.com (primera) i hiveminer.com (segona)

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s