Discutible decàleg de l’escriptor

 

maquina-de-escribir-hombre-fumando-cigarrillo-humo-blanco-y-negro-escritor-soledad3

La història és alcohol pur que s’anirà aigualint a mesura que hi afegeixis paraules. Intenta, doncs, servir la teva beguda el més forta possible reduint les paraules al mínim.

Si no comences la teva història gaudint, vol dir que la idea no et conveç. Si més endavant no pateixes, vol dir el que estàs escrivint segurament ja existeix. Si la frase final no et posa la pell de gallina, reescriu-la fins que ho faci.

Molts escriptors et diran que escriguis cada dia. Jo et diré que no cal. Escriure ha de ser un impuls, no un acte de voluntat. Las mejores frases no se encargan, espero a que salgan (Rafael Lechowski).

Ara bé, quan no escriguis, intenta llegir. No et separis mai de les lletres.

Submergeix-te en la història que estàs creant. Que no escriguis cada dia no vol dir que no hi treballis. Veu a través dels ulls dels teus personatges, toca amb els seus dits. Aprofita trajectes d’autobús, nits d’insomni, rentades de plats per explorar cada tangent i gir argumental. Les millors idees apareixen quan s’està ocupat en alguna tasca simple.

Escriu per a tu mateix. Trenca les normes si el teu instint et diu que ho facis. No gastis temps ni diners en cursos d’escriptura. Que ningú et digui com has d’escriure; si ets prou tenaç, ho descobriràs tu mateix.

Les úniques substàncies amigues de l’escriptura són el sucre, la cafeïna i la nicotina. Fes-les servir només si les necessites. La idea romàntica de que l’alcohol o la marihuana estimulen la creativitat és una fal·làcia.

Quan hagis enllestit una història, deixa-la reposar un parell de mesos abans de fer-li una última repassada. Veuràs com l’esporgues d’incomptables paraules sobreres i elimines frases que t’havien semblat profundes en el seu moment.

Escriu el que t’agradaria llegir. Sigues el teu escriptor preferit.

I, per descomptat, sigues lliure de no seguir cap d’aquests consells. Escriptura és llibertat.

 

Imatge extreta de nuestrascharlasnocturnas.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s