23a Catarsi: la mitologia catalana és ben viva!

 

portada-23

Darrera d’aquesta portada espaterrant s’amaga el resultat d’una prometedora col·laboració entre l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i la revista Catarsi. La primera posa el talent, la segona el suport.

Els cinc relats continguts en aquest número són els millors: mencions, finalistes i guanyador d’un concurs -malauradament- restringit als alumnes i exalumnes de l’escola d’escriptura. Vaig obrir, doncs, la revista, amb les expectatives pels núvols i sent conscient de que m’arriscava a patir una decepció.

No me’n penedeixo.

Do2Gy34X4Ag8N8YEl número comença fort. A Al fons de l’estany, el Francesc Cortés Cid ens explica la història d’un vailet delerós de venjar la mort del seu pare. El problema és que l’objecte de la seva venjança no és un ésser convencional… No us heu preguntat mai qui guanyaria si s’enfrontessin Batman contra Superman? Doncs el Francesc aplica a la mitologia catalana aquest tipus de preguntes existencials per compondre un relat sòlid i de bon ritme que manté el lector amorrat al text fins a la darrera línia. Una prova de que les idees senzilles també es poden vestir per triomfar.

A D’on neix l’odi, Maria Arazo ens presenta la que diria que és una adaptació lliure de la llegenda de Sant Jordi; tan lliure, però, que no posaria la mà al foc de que es tracti d’aquesta llegenda. A l’inici l’autora ens esbossa una humanitat desmillorada que malviu confinada en un planeta gèlid, però el relat acaba tirant per altres camins i ens deixa amb ganes de saber més sobre aquesta societat decadent. El final del conte l’he trobat confús i poc convincent; tanmateix, les descripcions són vívides i donen la sensació de que el fred emani de les pàgines. En general, D’on neix l’odi és un relat ben elaborat mereixedor de la menció que li han atorgat.

Pugem un esglaó i, amb Minaironades encetem la secció de finalistes sense que, al  parer,xj7bZzEL_400x400 s’apreciï un salt qualitatiu respecte a la secció anterior. A Minaironades, la Maria passa el ja quasi recurrent mite dels minairons pel filtre de la seva ploma per oferir-nos un conte entretingut i de digestió fàcil. Tot i que l’autora s’ha limitat a reescriure el mite sense afegir-hi gaire de collita pròpia, el conte m’ha agradat i m’ha servit per familiaritzar-me amb la figura dels minairons. L’estil literari és remarcable, els diàlegs naturals i el final, en certa manera, entendridor.

L’altre finalista és El caçamentides, d’Antoni Herrero Bosch. És el conte que menys m’ha agradat, sense que això el situï qualitativament gaire lluny dels altres. Com la Maria Llansó, l’Antoni revesteix de circumstàncies la llegenda del caçamentides. El resultat: un relat que diverteix, que crea alguns moments de tensió, però que no sorprèn. L’estil també l’he trobat lleugerament -remarco, lleugerament- menys polit que a la resta de contes. S’agraeix a l’Antoni, però, que s’hagi decantat per la figura del caçamentides, un mite empetitit per altres de més coneguts com el de l’home del sac.

Tanca el número el guanyador del concurs: Safrà dolç de ribera, de l’Eva Espinosa. Aquí sí que coincideixo amb la decisió del jurat: Safrà dolç de ribera és, indiscutiblement, el millor. L’autora agafa un conegut conte popular, el capgira i reinventa per crear una història divertida, macabra i original des de la primera paraula fins a la última. Un relat de cinc estrelles que beu més de la imaginació de l’autora que de la mitologia, i que a partir d’ara, em farà desconfiar de les bosses de cols congelades.

Globalment, i si em permeteu l’expressió, diré que la Catarsi número 23 està molt ben parida. Fins i tot gosaria afirmar que es tracta del millor número de la publicació. La qualitat i singularitat de cada relat posen de manifest la riquesa de la nostra mitologia i el gran potencial ocult del gènere fantàstic en català.

VALORACIÓ: 4/5

 

Imatges extretes de twitter @wydes17 (primera) i @THE_MINAIRO (segona)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s