Barcelona 2080 i altres contes improbables: futurs amb regust de passat

md22824358748

En ensopegar amb Barcelona 2080 i altres contes improbables a casa dels meus pares vaig tenir la sensació de trobar-me davant d’una agradable excepció, considerant la percepció general d’escassedat de ciència-ficció en català. És per això que, des de que vaig adherir aquest recull la biblioteca no me’l vaig poder treure del cap fins que em vaig decidir a encetar-lo.

L’autor, Víctor Mora (1931 – 2016), tot i que també ha escrit algunes novel·les, tenia com a especialitat el còmic: fou el creador i guionista del famós Capitán Trueno, a més d’una multitud d’altres personatges publicats per la prolífica Editorial Bruguera. Traspuaria quelcom de la immediatesa i l’estil esquemàtic dels guions de còmic en els contes de Víctor Mora? Esbrinar-ho fou una raó afegit que em va motivar encara més a començar la lectura de Barcelona 2080 i altres contes improbables.

En aquesta obra l’autor ens brinda un poti-poti de ciència-ficció, fantasia, humor i crítica política que, tot i que al meu gust presenta un estil una mica brusc, compleix amb l’objectiu que l’autor, al meu humil entendre, volia acomplir: transmetre un missatge sense pretensions estilístiques. Barcelona 2080 i altres contes improbables no és l’obra cabdal de l’autor (en llegir sobre ell es menciona principalment la trilogia iniciada amb Els plàtans de Barcelona i les novel·les El cafè dels homes tristos i La pluja morta), però tot i així presenta algunes idees, si em permeteu l’expressió, ben parides que no puc deixar d’esmentar: per exemple, a La sorra del temps, un conte típic de viatges en el temps amb un final realment commovedor, s’esbossa una realista societat del futur que fins i tot inclou, en la parla dels personatges, neologismes en perfecta sintonia amb el context social; Barcelona 2080 narra les peripècies d’un fugitiu en una Barcelona amb aires pre-apocalíptics; El somriure etern, una clara crítica al franquisme disfressada d’aventura espacial (amb alguns detalls sindicalistes una mica arcaics en un entorn tan futurista) amaga girs inesperats i un final que regira les emocions; a El retorn Víctor Mora experimenta amb els límits de l’absurd en una història que sàviament dosifica l’humor; i a La muralla, se’ns presenta una àcida paròdia amb aires profètics de l’estupidesa humana, que tot i estar narrada de manera una mica repetitiva, fa reflexionar.

Image result for barcelona inundada
http://www.lasexta.com

La cara obscura d’aquesta obra són alguns contes menys treballats. El color de l’adéu esbossa una idea que no acaba de quallar i desemboca en el final lògic que el lector atent ja pot anticipar a mig conte. L’estiu fatídic és una mera crònica de la història d’Espanya del segle XX, només que ambientada al segle XXX i amb els noms de llocs i persones deformats. L’infidel narra una història d’una infidelitat normal i corrent ambientada a l’edat de pedra, sense més  interès que palesar que els embolics de faldilles són tan vells com la humanitat. I El darrer dels Mohicans és una història bèl·lica narrada amb remarcable cruesa que s’esguerra amb un final que no he acabat d’entendre.

En definitiva, Barcelona 2080 i altres contes improbables presenta petites joies enterbolides per altres narracions més barroeres. És un llibre publicat al 1989 i està profundament ancorat a la seva època: abunden referències a la SIDA, al sexe (presumiblement degut a l’alliberació causada pel recent final de la dictadura) i a la manca de llibertats. En llegir-lo, en alguns moments he tingut la sensació que s’estava quedant obsolet. L’estil, malgrat que podria estar més polit, és essencialment clar i concís.

El recomanaria als amants del fantàstic delerosos de llegir un original en català.

El millor: l’estil sense floritures i de fàcil lectura. Els meus contes preferits: La sorra del tempsEl retorn, El somriure etern. Aquests els valoraria amb 4/5.

El pitjor: alguns contes no els hi veig la raó de ser. L’estiu fatídic em va avorrir i el vaig abandonar a la meitat; per llegir cròniques històriques ja hi ha els llibres de text.

VALORACIÓ: 3/5 

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s