No empipeu les rates

En l’entrada anterior us parlo d’un conte, Días de ocio en el país del Yann, on el terror tan sols s’hi insinua en un paràgraf puntual. En aquesta entrada us voldria parlar d’un conte que és tot el contrari i que supura terror en cada línia.

És una petita joia inclosa, també, en el recopilatori Los mitos de Cthulhu d’Alianza Editorial, i que porta per títol Las ratas del cementerio. El firma Henry Kuttner (1915 – 1958), un contista especialitzat en terror que va adquirir certa fama per la intensitat de les seves històries (tot i que, segons sembla, escrivia conjuntament amb la seva dona, d’una manera ben curiosa: deixant la màquina d’escriure a la taula perquè cadascú anés afegint paràgrafs a la història quan fos que els sobrevingués la inspiració. Per tant, no se sap quina part d’aquesta intensitat s’ha d’atribuïr a la Sra. Kuttner).

9788420643342

El conte, doncs, el firma Kuttner i no Lovecraft, i això es nota en el contingut. No gosaria dir que Las ratas del cementerio es tracta d’un mite de Cthulhu apòcrif, però quasi. En ell no hi ha terror còsmic ni hi tenen cabuda entitats d’èpoques primigènies, sinó que la força de la història rau en un horror més mundà però no per això menys esgarrifós: el terror de quedar-se enterrat viu.

No sé si heu vist la películ·la Buried (aquella que es va fer famosa perquè transcorria enterament dins d’un taüt); doncs bé, en la meva opinió, Kuttner aconsegueix crear un ambient més angoixant que la pel·lícula, servint-se només de la ploma i utilitzant poc més de deu pàgines.

Si no fos prou estar atrapat sota terra, imagineu-vos, a més, d’haver de fer front a l’amenaça de les rates…

És un conte que m’ha esgarrifat i encantat a la vegada. Potser l’únic punt negatiu que li veig és que, suposo que per tal d’incloure’l dins dels Mites, Kuttner va afegir un parell de paràgrafs parlant d’entitats sobrenaturals que es poden ometre perfectament perquè no aporten res a la història.

Us el recomano per llegir-lo a la quitxalla que s’ha portat malament.

graveyard-rats
http://www.scaryforkids.com

El millor: la força poc usual del relat. Et manté la ganyota d’angoixa a la cara fins a la darrera paraula.

El pitjor: els paràgrafs sobrers que trenquen el ritme. Però si us els salteu, queda un conte excel·lent.

VALORACIÓ: 5/5

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s