Dark Land: novel·la per fascicles a la vella escola

Ja ho sospitava abans de venir, que Alemanya és molt més que salsitxes i cerveses. Però recentment he descobert una faceta seva que mai m’hauria imaginat, i és la gran afició a les novel·les per fascicles que té la gent en aquest país. Un gènere literari que, pel que jo sé, s’ha extingit a casa nostra.

Ja des dels primers dies, quan no en tenia ni un borrall d’alemany, em va cridar l’atenció la quantitat de “llibrets” de paper barat i portada de cartolina que curullaven els quioscos, abastant el ventall de temàtiques que hom s’espera en aquests casos: novela romàntica, policíaca, de ciència ficció, de terror, del far-west. Gèneres propicis a donar gas a fons a l’aventura.

Ara, per fi, després de cinc anys de viure al país de Goethe, m’he vist amb forces per comprar un d’aquests fascicles i llegir-lo. He anat al quiosc a cegues i m’he deixat guiar pel dibuix de la coberta; el resultat és que he acabat pagant 1,80 euros per un llibret de 65 pàgines de la sèrie Dark Land, presoners en la dimensió paral·lela titulat “Retorn mortal”. Intrigant, eh?

517227524_feb74cbc28

Fent una mica de recerca posterior, he esbrinat que la sèrie Dark Land havia començat al 2016 i el número que acabava de comprar era el 37. Per sort, l’entrega inclou un resum mega-condensat d’una pàgina de tot el que ha succeït en els 36 números anteriors. Però que m’ha semblat més remarcable és que aquest resum no cal, ja que el fragment d’història que conté el fascicle té, de per si, una mena de principi i final semi-conclusiu.

L’argument no presenta cap sorpresa conceptual: en una ciutat d’una dimensió pararel·la anomenada Twilight City conviuen amb relativa pau humans, dimonis i zombis. La ciutat està rodejada per un oceà i una paret de densa boira més enllà de la qual s’estén una regió inexplorada i curulla de criatures de malson. Protegida per la boira, Twilight City ha viscut amb relativa pau, fins que uns éssers anomenats “els senyors blancs”, sorgits de la boira, atraquen al port de la ciutat. Aleshores comencen els problemes.

Bella, una agent de policia, s’embarca més enllà de la boira per esbrinar d’on provenen els homes blancs. Però la missió no surt com esperava, i quan torna, es troba que la ciutat ha estat arrassada i que vampirs i altres monstres temibles sorgits de la boira campen alegrement pels carrers. La única esperança per salvar la ciutat rau en el cadàver de Gideon van Manderley, un escriptor que posseeix el secret per vèncer els senyors blancs. El problema és que aquest bon home està mort, i per fer-lo parlar, han de contactar amb un excèntric doctor que viu reclús en un castell…

Res de nou, oi? Doncs us sorprendríeu com d’addictiu és llegir aquestes coses. A més, el que he posat aquí és tan sols una de les trames, la principal, però en el fascicle se’n desenvolupen moltes més. Això m’ha sorprès positivament: tot i que, com ja he dit, el concepte no aporta gaire novetat al gènere, l’argument és d’una complexitat notable i les seves diferents vessants s’entrellacen prou bé. Tot això, rematat amb un estil simple i gràfic que fa que, més que llegir, vegis el que està passant.

El millor: argument addictiu, de fàcil lectura, inquietant; i el fet que puguis enrotllar el fascicle i posar-te’l a la butxaca. I tot només per 1,80 euros!

El pitjor: que aquestes històries no tenen final, i inevitablement, en algun moment s’abandona la sèrie.

Valoració: 4/5

En vistes de l’èxit, m’he animat a tornar al quiosc i provar amb una altra sèrie: John Sinclair, caçador de fantasmes. Ja us diré què m’ha semblat.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s